Waarom is een warmtepomp interessant?

Met een warmtepomp verwarm je je huis niet langer met aardgas zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit. Hierdoor ga je minder gas en meer stroom gebruiken. De besparing op je gaskosten is bij jouw ideale warmtepomp veel groter dan de extra stroomkosten. Zo bespaar je iedere maand geld op je energierekening, en help je het milieu omdat je veel minder of zelfs geen C02 uitstoot.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een koelkast. Een koelkast haalt warmte úit de producten, en voert deze aan de achterkant af als warme lucht. Een warmtepomp haalt aanwezige warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en verwarmt hiermee jouw woning. In een woning zonder gasaansluiting produceert een all electric warmtepomp warm water voor twee doelen: het verwarmen van de woning via de centrale verwarming en voor warmtapwater in de badkamer en keuken: warm douchewater dus.

Wat is een hybride warmtepomp?

Naast een all-electric warmtepomp kan je ook kiezen voor een hybride oplossing. Jouw cv-ketel werkt dan als team samen met een warmtepomp. De cv-ketel verwarmt nog steeds jouw douchewater. Hierdoor bespaar je ruimte en kosten op een warmwaterboiler. En zelfs minder goed geïsoleerde huizen kunnen zo worden verwarmd, want op extreem koude dagen blijft de cv-ketel gewoon bijspringen. Hoewel je de kosten van de gasaansluiting behoudt, kan je met dit team tot 80% op je gasverbruik besparen, tegen lagere aanschafkosten en zonder ingrijpende aanpassingen in je woning.

Nog meer antwoorden op warmtepompvragen

Je vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen over warmtepompen. De antwoorden worden hier vaak uitgelegd in korte animaties.

Wil je dieper op de inhoud in? Lees dan onze inhoudelijke artikelen onder ‘blogs’.

 

Dat hangt vooral af van de mate van isolatie. Is je woning gebouwd na 2000 met energielabel A of B? Dan is het meestal geschikt voor een warmtepomp. Maar heeft jouw woning energielabel C of slechter? Dan is vaak eerst betere woningisolatie nodig. Vervang je de cv-ketel bij onvoldoende isolatie toch voor een warmtepomp? Dan kan dit ertoe leiden dat je op koude dagen de gewenste binnentemperatuur niet meer bereikt. Een warmtepomp kan het water namelijk maar tot 50 of 60 graden opwarmen, en de vereiste temperatuur van radiatoren bij beperkte isolatie ligt op koude dagen waarschijnlijk hoger. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een hybride warmtepomp, deze werkt dan samen met jouw cv-ketel.
Nee hoor, naast een all-electric systeem kan je ook kiezen voor een hybride oplossing! Jouw cv-ketel werkt dan als team samen met een warmtepomp. De cv-ketel verwarmt bijvoorbeeld nog steeds jouw douchewater. Hierdoor bespaar je ruimte en kosten op een warmwaterboiler. En zelfs minder goed geïsoleerde huizen kunnen worden verwarmd, want op extreem koude dagen blijft de cv-ketel gewoon bijspringen. Hoewel je de kosten van de gasaansluiting behoudt, kan je met dit team tot 80% op je gasverbruik besparen, tegen lagere aanschafkosten en zonder ingrijpende aanpassingen in je woning.
Bij een bodemgebonden warmtepomp worden leidingen geboord in de ondergrond van jouw tuin. Bij een buitenluchtwarmtepomp wordt er een buitenunit geplaatst op je garagedak, in de tuin of aan je gevel. Deze wordt met leidingen verbonden aan een unit in je huis. Een ventilatieluchtwarmtepomp is relatief compact en vervangt jouw mechanische ventilatiebox. Wil je helemaal gasloos? Dan heb je ook ruimte nodig voor een warmwaterboiler.
Je hebt bodemgebonden systemen, hierbij wordt warmte uit de bodem gehaald, of luchtsystemen. Bij luchtsystemen wordt warmte gehaald uit de buitenlucht, of de ventilatielucht in jouw woning.
Op Warmtepompvergelijker.nl laten wij je met onze scan zien welk type warmtepomp bij jouw woonsituatie past. We geven je inzicht in hoeveel je ongeveer gaat besparen, tonen je veel merken en modellen, en vergelijken de kosten en subsidie per model. Ook checken we met jou de praktische voorwaarden: zoals waar de warmtepomp moet passen in je huis.
Naast een all-electric systeem kan je ook kiezen voor een hybride oplossing! Jouw cv-ketel werkt dan als team samen met een warmtepomp. De cv-ketel verwarmt bijvoorbeeld nog steeds jouw douchewater. Hierdoor bespaar je ruimte en kosten op een warmwaterboiler. En zelfs minder goed geïsoleerde huizen kunnen worden verwarmd, want op extreem koude dagen blijft de cv-ketel gewoon bijspringen. Hoewel je de kosten van de gasaansluiting behoudt, kan je met dit team tot 80% op je gasverbruik besparen, tegen lagere aanschafkosten en zonder ingrijpende aanpassingen in je woning.
1. We starten met een inschatting van het verwarmingstype (vloerverwarming?) en het isolatieniveau van jouw huis. Op basis van jouw postcode halen we daarvoor, bijvoorbeeld bij Kadaster, openbare gegevens op, zoals het bouwjaar en het energielabel van jouw woning. Deze informatie kan je aanvullen waar nodig. 2. Vervolgens berekenen we het warmteverlies van jouw woningoppervlakte op koude winterdagen op basis van kengetallen. 3. We schatten daarmee het benodigd vermogen van de warmtepomp en de temperatuur van het verwarmingswater. Ligt er vloerverwarming? Dan hoeft dezelfde warmtepomp het verwarmingswater minder op te warmen dan bij een radiator, en verbruikt daardoor minder stroom. 4. Hoe je verwarmt bepaalt daardoor sterk jouw mogelijkheden om energie te besparen. Met al deze gegevens selecteren we passende warmtepompen en schatten jouw nieuwe energieverbruik. Het verschil met jouw huidige situatie is de geschatte besparing.
Dan koppelen wij je aan een betrouwbare installateur bij jou in de buurt. En voordat je beslist komt de vakman nog bij je thuis, om het gegeven advies te toetsen. In de meeste gevallen neemt ook de fabrikant eerst telefonisch contact met je op. Zo weet je zeker dat je de ideale warmtepomp kiest, perfect passend bij jouw huis.
Ja, dat kan! Neem een koelkast en verwijder de deur. Plaats de koelkast op de drempel van jouw voordeur, met zijn opening naar de straat toe. Timmer de overige ruimte dicht. Steek de stekker in het stopcontact en voila! De achterkant van de koelkast verwarmt je woning, en de kou is voor de vogels.
We geven je een overzicht van de kosten voor de warmtepomp, de montage-uren van de installateur en de aansluitmaterialen. De overheidssubsidie die je ontvangt trekken we hier vanaf, zo krijg jij een goede indruk van alle kosten voor een vakkundig geïnstalleerde warmtepomp. Maar omdat ieder huis anders is, kunnen we alleen een schatting maken. We tonen je daarom prijzen in een bandbreedte en doen aannames voor jouw type woning, zoals de leidinglengte tussen de binnen- en buitenunit. De praktijk kan anders zijn. We maken daarom geen offerte. Die kan pas worden bepaald als de installateur jouw woning in detail heeft bekeken.
COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Het is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte, en het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp. De COP vertelt je dus hoe zuinig je warmtepomp is.

Heb je een COP van 5? Dan zet de warmtepomp 1 eenheid stroom om naar 5 eenheden warmte. De overige vier delen worden aan een warmtebron onttrokken, zoals de buitenlucht.

Een warmtepomp heeft niet 1 COP, dit hangt af van het temperatuurverschil. Buitenlucht van 2 graden opwarmen naar 55 graden vraagt immers veel meer energie dan van 7 naar 35 graden.

Daarom daalt de COP ook als de buitenlucht kouder is, een lucht-waterwarmtepomp verbruikt dan meer stroom.

En een SCOP? Dat is een Seizoens-COP, hierin wordt de fluctuerende buitentemperatuur meegerekend.

Bij Monobloc zit het volledige koelcircuit van de lucht-waterwarmtepomp in de buitenunit, en lopen er leidingen met warm water van buiten naar binnen. Bij Split is het koelcircuit verdeeld over de binnen- en buitenunit, en loopt er koelvloeistof door de leidingen.
Ten opzichte van een Monobloc is de buitenunit van een Split kleiner en lichter, waardoor deze aan de gevel kan worden gemonteerd. Hoewel de prestaties vergelijkbaar zijn, is een Monobloc meestal iets duurder in aanschaf. De installatiekosten hiervan liggen echter vaak iets lager.