Moet mijn meterkast worden aangepast voor een warmtepomp? 

Bijna niemand installeert een warmtepomp zelf. Bij een goede dimensionering en installatie van een warmtepomp komt veel vakkennis kijken. Die vakkennis heeft de installateur. Wíj helpen je op weg met een eerste advies, maar voordat de warmtepomp geplaatst wordt zijn juist de details belangrijk. Zonder je hier te willen opleiden tot installateur, behandelen we in deze artikelen sommige technische details die het verschil maken, zodat je een indruk hebt wat er allemaal bij komt kijken. 

 

Niet iedere aansluiting is hetzelfde

Of aanpassingen nodig zijn hangt af o.a. van jouw huidige aansluiting. Stroomaansluiting voor huishoudens in Nederland zijn namelijk niet allemaal gelijk. Veel woningen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten via een 1-fase-aansluiting. Bij een 1-fase-aansluiting komt 1 elektriciteitskabel jouw huis binnen. Bij een 3-fasenaansluiting komen –je raadt het al– drie fasedraden van ieder 230V de meterkast binnen. De 3-fasenaansluitingen leveren daardoor een groter vermogen dan de 1-fase-aansluitingen.

Vraag 1: heb je een 3-fasenaansluiting nodig?

Een 3-fasenaansluiting is noodzakelijk wanneer het gelijktijdig verbruik van alle apparaten in de woning hoger ligt dan 8kW (kilowatt). Apparaten die hier sterk aan bijdragen zijn elektrische kookplaten (6kW) en in mindere mate wasdrogers (2kW). Een warmtepomp past zeker ook in dit rijtje. Wanneer een warmtepomp de volledige verwarming van de woning voor zijn rekening neemt, is vaak een vermogen nodig van 6kW (of meer). In combinatie met de andere apparaten overschrijdt de woning dan vaak het maximale vermogen van een 1-faseaansluiting (8kW). Bij het plaatsen van een kleinere hybride warmtepomp van 3kW kan het zijn dat deze overschrijding niet optreedt.

Vraag 2: heb je krachtstroom nodig?

Naast de capaciteitsgrens van de 1-faseaansluiting (8kW) speelt nog een tweede aandachtspunt. Sommige warmtepompen werken namelijk niet op 230 Volt maar op 380 Volt. De bekendere term voor 380 Volt is krachtstroom. De term ‘krachtstroom’ wordt soms als synoniem gebruikt voor de eerdergenoemde 3-fasenaansluiting, maar dat is niet juist. Een 3-fasenaansluiting levert namelijk niet zomaar ineens krachtstroom. Een 3-fasenaansluiting is wél een randvoorwaarde om krachtstroom te kunnen aanleggen, maar krachtstroom kunnen gebruiken vraagt extra aanpassingen in de meterkast.

 

Uitgangssituatie en de warmtepomp bepalen aanpassingen

Afhankelijk van jouw uitgangssituatie en het vermogen van de nieuwe warmtepomp kan het dus zijn dat je de aansluiting van jouw woning moet laten verzwaren van een 1-faseaansluiting naar een 3-fasenaansluiting. Daarnaast kan het zijn dat, afhankelijk van de spanningsvorm van de warmtepomp (230V of 380V), krachtstroom moeten worden aangelegd. Een aansluiting laten ‘verzwaren’ van 1-fase naar 3-fasen kost ongeveer €300 en wordt verzorgd door de netbeheerder. Het aanleggen van krachtstroom kan een lokale installateur uitvoeren. De kosten daarvan bedragen ook ongeveer €300.

 

Kosten variëren van €0 tot €600

Samenvattend, in de beste uitgangssituatie heb je op dit moment al een 3-fasenaansluiting (standaard in nieuwbouw). In die situatie hoeft er in de meterkast niets veranderd te worden als je een warmtepomp plaatst die draait op 230 Volt. Vraagt de warmtepomp wél 380 Volt, dan moet krachtstroom worden aangelegd. In het meest ongunstige uitgangsscenario heb je nu een oudere 1-faseaansluiting en wil je een warmtepomp op krachtstroom plaatsen. In dat geval moet eerst ook de aansluiting worden verzwaard door de netbeheerder. De totale kosten voor aanpassingen in de meterkast variëren dus van €0 tot circa €600 (2 x €300 voor resp. 3-fasen en krachtstroom).

 

We zijn steeds op zoek naar nieuwe vragen om te beantwoorden. Dus heb jij technische vragen waar je graag een antwoord op wil, dien ze dan bij ons in via info@warmtepompvergelijker.nl. Grote kans dat we het antwoord verwerken in ons volgende artikel.

 

Postcodecheck

Vul hieronder jouw 4-cijferige postcode in en check of wij in jouw regio beschikbaar zijn.

Doe de scan Beschikbaar!

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs