gasaansluiting

Wat kost het verwijderen van de gasaansluiting?

Bij de overstap van een cv-ketel naar een ‘all-electric’ warmtepomp gebruik je géén gas meer in de woning. Voorwaarde is dan wel dat je ook elektrisch gaat koken met een inductiekookplaat. Deze nieuwe extra elektrische apparaten in huis hebben soms gevolgen voor de elektrische onderdelen in jouw meterkast. Maar wat gebeurt er met de gasaansluiting als je die niet meer nodig hebt? Moet die verwijderd worden? Waarom is dat nodig? En wat kost dat?

 

Netbeheerder verwijdert de gasaansluiting

Als je definitief van het gas af wil, dan verwijdert de netbeheerder de gasaansluiting. Dit doen ze uit veiligheidsoverwegingen. Onderzoek toont namelijk aan dat een andere oplossing, waarbij een ongebruikte gasleiding in de grond blijft zitten, op termijn niet veilig is. Een volledige verwijdering van de gasaansluiting is de enige veilige manier is om een woning gasloos te maken, aldus de netbeheerders. De netbeheerder verwijdert daarom altijd de gasmeter én de aansluitleidingen uit de woning. Dat geldt ook voor de leiding die vanuit de woning naar de hoofdleiding loopt. Die hoofdleiding ligt in de regel onder het trottoir in de straat. Bij een hybride warmtepomp behoud je wel de gasaansluiting, omdat de cv-ketel nog altijd aardgas gebruikt op koude dagen.

 

Het verwijderen van de gasaansluiting is sinds 1 maart 2021 gratis

Het grote voordeel van het laten verwijderen van de gasaansluiting is dat je geen netwerkkosten meer betaalt. Je bespaart daarmee ongeveer €200 op de energierekening per jaar, bovenop de afname van het verbruik van aardgas. Maar tot begin dit jaar waren de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting wel voor rekening van de aanvrager. Die kosten konden oplopen tot bijna €800 per huis.

Tegen die zogeheten ‘afsluitboete’ ontstond veel weerstand. Want wie zijn huis van het aardgas haalt, draagt bij aan de energietransitie, zo was de gedachte. Voormalig minister Wiebes is het daarmee eens, en heeft besloten de verwijderingskosten te ‘socialiseren’.

Dat betekent dat vanaf 1 maart 2021 klanten die een verzoek indienen voor het definitief verwijderen van hun gasaansluiting hiervoor geen kosten meer betalen. In plaats daarvan verrekent de netbeheerder de kosten voor de afsluiting in de tarieven voor de huishoudens die nog wel op het gasnet zijn aangesloten. Dit is nog wel een tijdelijke afspraak.

 

Aanvragen van verwijderen gasaansluiting op mijnaansluiting.nl

Het verwijderen van een aansluiting vraag je aan op de website: mijnaansluiting.nl. Dit is een initiatief van alle netbeheerders in Nederland. Via deze website kan je met 1 aanvraag bij meerdere netbeheerders in jouw regio een aanvraag indienen voor een nieuwe aansluiting, een wijziging of verwijdering van een aansluiting.

Postcodecheck

Vul hieronder jouw 4-cijferige postcode in en check of wij in jouw regio beschikbaar zijn.

Doe de scan Beschikbaar!

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs