Prijs voor de beste warmtepomp

Wat is de beste warmtepomp?

Spoiler: de beste warmtepomp bestaat niet. Er is niet één warmtepomp voor elke situatie de beste. De beste warmtepomp voor jou hangt af van jouw woonsituatie, jouw budget en de doelen die jij met de warmtepomp wilt bereiken (naast een warm huis). Twee belangrijke eigenschappen waar je warmtepompen niettemin op kunt vergelijken zijn de energie-efficiëntie (SCOP) en het geluidsniveau. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten bij het bepalen van de beste warmtepomp voor jou.

De beste warmtepomp voor jou hangt af van jouw woning en je gezinssamenstelling.

De kenmerken van jouw woning en jouw gezinssamenstelling geven richting bij de keuze voor het type warmtepomp. Laten we de belangrijkste onderdelen even doorlopen:

  • Hoe zijn het isolatieniveau en het afgiftesysteem (vloerverwarming of radiatoren) van jouw woning?
    • Isolatie en afgiftesysteem bepalen op welke temperatuur de warmtepomp warm water moet leveren (bijv. 35C of 55C). Sommige warmtepompen blinken uit in het maken van (relatief) hoge watertemperaturen, terwijl andere modellen juist beter zijn bij lagere temperaturen.
    • Isolatie en afgiftesysteem bepalen ook of volledig elektrisch verwarmen überhaupt haalbaar is voor jouw woning. Zo niet, dan is een hybride warmtepomp mogelijk een interessant alternatief.
  • De oppervlakte en de ligging van de woning bepalen het benodigd vermogen van de warmtepomp en de plaatsingsmogelijkheden van een eventuele buitenunit.
    • Een groter huis heeft een warmtepomp met meer vermogen nodig: de energieprestaties en kosten van een 6kW warmtepomp zijn in de regel beter dan die van een 14 kW warmtepomp. Toch zijn sommige merken beter bij grotere vermogens.
    • Een vrijstaande woning met een grote tuin heeft vaak meer mogelijkheden een buitenunit te plaatsen zodat het geluid van de warmtepomp geen overlast oplevert voor de buurman. Als ruimte voor een buitenunit helemaal ontbreekt, kan een ventilatiewarmtepomp uitkomst bieden.
  • Ook het aantal gezinsleden heeft impact op de keuze voor een warmtepomp.
    • Leven in de woning vijf gezinsleden, dan heb je meer douchewater nodig dan wanneer je alleen woont. Méér douchewater betekent een grotere warmwaterboiler.
    • Die tapwaterboiler levert soms binnen een vraagstuk op: is er in de betreffende woning überhaupt ruimte voor een warmwaterboiler ter grootte van een koelkast?

De woningscan op Warmtepompvergelijker kan je de antwoorden op deze vragen geven. Vervolgens zijn er vaak meerdere merken die een oplossing bieden voor jouw situatie. Maar welk type en welk merk moet je dan kiezen?

De beste warmtepomp bepaal je onder andere op basis van SCOP en geluidsniveau.

Als de warmtepomp goed is afgestemd op de woning (zie voorgaande alinea) en geplaatst wordt door een vakkundige installateur, dan slagen alle warmtepompen er in jouw woning te verwarmen. Bij een goed gekozen warmwaterboiler kan ook iedereen in huis altijd warm douchen. Toch zijn er onderlinge verschillen tussen typen en merken. Twee belangrijke eigenschappen waar warmtepompen qua prestaties meetbaar op verschillen zijn de energie-efficiëntie (SCOP) en het geluidsniveau.

  • Om te bepalen welk type en welk merk het best bij jouw wensen passen, is het belangrijk te bepalen wat jouw belangrijkste doel is met de aanschaf van een warmtepomp. Wil je een zo hoog mogelijke energiebesparing realiseren, dan kies je een duurdere warmtepomp met de hoogste SCOP.
  • Maar streef je naar een zo kort mogelijke terugverdientijd, dan kom je waarschijnlijk uit bij een model met een lagere SCOP tegen ook een lagere aanschafwaarde. Hoe je de kortste terugverdientijd realiseert, leggen we in dit artikel over terugverdientijd uit.
  • Geluidsvermogen is ook belangrijk, omdat de geluidsproductie bepalend is voor waar het buitendeel van de  warmtepomp kan worden opgesteld. Sinds 1 januari 2021 zijn daar strenge regels voor. Het geluidsvermogen en de geluidsdruk van warmtepompen zijn begrensd. Beide termen leggen we in dit artikel over geluid uit.
  • Een analyse van het geluidsvermogen van lucht-/waterwarmtepompen leert dat er op het gebied van geluid wel degelijk ‘iets te kiezen is’. Alle warmtepompen in Nederland voldoen aan de Ecodesign Requirements, maar sommige merken en modellen zijn aanmerkelijk stiller dan andere, en bovendien véél stiller dan het maximaal toegestane geluidsvermogen

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat duurdere warmtepompen in de regel zuiniger en stiller zijn, met de grondgebonden warmtepompen als lijstaanvoerders in dit klassement. Bijkomend voordeel van duurdere merken is dat in de regel ook de garantievoorwaarden beter zijn en ook de levensduur van het topsegment langer is door de toepassing van robuustere materialen. Toch is dit niet voor iedere situatie, ieder doel of iedere budget de best passende oplossing.

Tip: doe onze gratis woningscan en vind de beste warmtepomp voor jou!

Wil jij een indruk van de mogelijke opties voor jouw situatie? De scan hieronder laat je zien welke warmtepompen geschikt zijn en het best presenteren op de onderwerpen die jij belangrijk vindt.

Postcodecheck

Vul hieronder jouw 4-cijferige postcode in en check of wij in jouw regio beschikbaar zijn.

Doe de scan Beschikbaar!

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs