Banner Warmtepompvergelijker - warmtepompen

Wat kost een hybride warmtepomp?

De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000, met uitschieters tot €10.000 voor de duurdere merken. Dit zijn alleen de kosten voor het apparaat. Daar komen de installatiekosten van €2.000 tot €3.500 nog bij. Daar staat tegenover dat een ISDE-subsidie van de totale investering kan worden afgetrokken.

 

Hybride warmtepomp inclusief installatie begint bij €6.000

Een hybride warmtepomp inclusief installatie kost dus ergens tussen €6.000 en €9.500 voor de meest gangbare modellen en vermogens (4 kW – 7kW). Voor grotere vermogen stijgen de kosten navenant met circa €500-€750 per extra kW. Modellen met een groter vermogen krijgen echter ook meer subsidie: alle modellen krijgen een subsidie die start bij circa €2.500 en kan oplopen tot €4.000. Na aftrek van deze ISDE-subsidie is het dus mogelijk om voor een nettobedrag vanaf circa €3.500 (incl. btw) een hybride warmtepomp te laten plaatsen. Daarin zijn kosten voor eventuele aanpassingen in de meterkast niet meegenomen. Door het geringe vermogen van de hybride warmtepomp is dat ook niet altijd nodig.

Hybride warmtepomp is duurder in aanschaf dan een cv-ketel, maar levert wel een besparing

Ook na aftrek van de ISDE-subsidie is een hybride warmtepomp duurder in aanschaf dan een cv-ketel. Het is daarbij belangrijk om mee te nemen dat een warmtepomp op de lange termijn besparingen oplevert op de energierekening. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Als het buiten te koud wordt, en de warmtepomp onvoldoende warmte kan aanvoeren, dan springt de cv-ketel bij. Maar de warmtepomp zorgt in circa 70% van de tijd voor de warmte, en bespaart in die periode op de energiekosten. Om een indruk te krijgen van de besparingen bij een hybride warmtepomp voor jouw woning kun je hier een berekening op maat maken.

Hybride warmtepomp is goedkoper in aanschaf en breder toepasbaar dan een full electric warmtepomp

Bij een full electric warmtepomp zorgt de warmtepomp voor 100% van de tijd voor verwarming en het warmtapwater (voor badkamer en keuken) in de woning. Deze woningen hebben géén cv-ketel meer. Volledig gasloos verwarmen stelt echter wel hoge eisen aan de isolatie van de woning en het afgiftesysteem in de woning. Bij voorkeur beschikt de woning over vloerverwarming of lagetemperatuur radiatoren en is het energielabel A of B. Vanaf een energielabel C is het isolatieniveau in de regel onvoldoende. Ook is in de woning ruimte nodig voor een warmtapwaterboiler van circa 200 liter ter grootte van een koelkast. Deze ruimte is niet in iedere woning aanwezig.

Zoals gezegd, bij een hybride warmtepomp gaat de woning niet helemaal van het gas, maar bespaar je wel tot 70% op gasverbruik. Omdat de cv-ketel een deel van het verwarmingsvermogen levert, is het vermogen van de warmtepomp kleiner en is de aanschaf goedkoper. En omdat de cv-ketel nog altijd het warmtapwater levert, is geen tapwaterboiler nodig. Ook dit scheelt zowel in ruimte als in kosten. Nadeel is dat je de kosten van de gasaansluiting à €200 per jaar behoudt en de energiebesparing kleiner is.

Om een indruk te krijgen van het verschil in kostenbesparingen tussen een full electric of hybride warmtepomp kun je hier een berekening op maat maken.

Samengevat

De lagere prijs en beperktere eisen aan de woning maken een hybride warmtepomp voor meer mensen haalbaar. Een hybride warmtepomp is een interessante verduurzamingsroute voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn (zonder A- of B-label) en/of waarvan het afgiftesysteem niet geschikt is voor full electric.  De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000, met uitschieters tot €10.000 voor de duurdere merken. Dit zijn alleen de kosten voor het apparaat. Daar komen de installatiekosten van €2.000 tot €3.500 nog bij. Aan de andere kant kan een ISDE-subsidie van de totale investering worden afgetrokken. Na aftrek van deze ISDE-subsidie is het mogelijk om voor een nettobedrag vanaf circa €3.500 een hybride warmtepomp te laten plaatsen.

Postcodecheck

Vul hieronder jouw 4-cijferige postcode in en check of wij in jouw regio beschikbaar zijn.

Doe de scan Beschikbaar!

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs